A farmról

SC ZOO PROD CHIBED SRL

SC ZOO PROD CHIBED SRL

A húsfeldolgozás és vágóhíd mellett a mezőgazdaság és állattenyésztés is fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, mivel mindezek szorosan összekapcsolódó ágazatok.

Gazdaságunk fő profilja a vegyes hasznú pirostarka szarvasmarha tartása.

Az állatok számára a takarmány előállítása korszerű mezőgazdasági gépekkel történik Kibéd határában, valamint a környező települések határaiban.

Tavasztól őszig az állatok tartása szabad legelőkön történik, ami kedvező hatással van az állatok egészséges fejlődésére és a termékeink minőségére. A legeltetésnek a környezet karbantartása szempontjából is fontos szerepe van, a tájkép megőrzése és a gyomosodás megakadályozása miatt, amely egy nagyon fontos szempont amikor az iparosodás miatt a mezőgazdaság és vele együtt a földterületek gondozása hanyatlóban van.

Röviden a pirostarka szarvasmarháról:

  • Románul: „Bălțată românească” néven tartják számon, őshonos faj, eredete erdélyi, bánáti és szimmentáli fajták kereszteződéséből alakult ki.
Az első nyugati fajták, például a szimmentáli marha már a 18. században a bajorok által lettek meghonosítva. Hasznosításuk szempontjából kettős értékűek, amely azt jelenti, hogy elfogadható szintű tejtermelés mellett kiváló hústermelő képességgel rendelkeznek.
Dósa farm

Mezőgazdaságunk

Mezőgazdaságunk több hektár területen történik, Kibéd határában és a környező települések határaiban is egyaránt, többnyire már saját földterületeken, de bérelt területeken is. A földterületek nagy része legelő, a másik pedig a téli időszakra elegendő takarmány megtermelése céljából használódik, ami többnyire silókukorica és gabonafélék: kukorica, különböző szalmás gabonafélék. A megtermelt gabona 100%-át az állatállomány takarmányozására fordítjuk.

A silókukorica a szarvasmarhák téli takarmányozásához nélkülözhetetlen. Egyaránt felhasználásra kerül a szalmabála is, ami az állatok jóllétéről gondoskodik. A széna- meg a lucernabála a tehenek táplálékául szolgálnak. 

Az állatok jóllétéről és egészségéről odaadó csapat gondoskodik állatorvosi felügyelet mellett.

A szarvasmarhák fejése az erre a célra speciálisan kialakított fejőházban történik korszerű gépekkel.

Tejtermékeink kizárólag a saját szarvasmarhafarmról származó tejből készülnek, amelyeket a tejfeldolgozó kisüzemünkben állítunk elő. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, a természetes összetevőkből és az eredeti hagyományos recept szerint elkészített termékeink, mint például: friss sajt, friss orda, tehéntúró, burduf túró, telemea (sós sajt), kemény sajt, füstölt-fonott sajt is.

Termékeink mindegyike fölözetlen tejből készül, ez a piacra kikerült termékek között igencsak ritka számban fordul elő, ez egyedivé teszi termékeinket és igazán ízletessé is egyaránt.

Scroll to Top