A farmról

SC ZOO PROD CHIBED SRL

SC ZOO PROD CHIBED SRL

A húsfeldolgozás és vágóhíd mellett a mezőgazdaság és állattenyésztés is fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, mivel mindezek szorosan összekapcsolódó ágazatok.
Gazdaságunk fő profilja a vegyes hasznú pirostarka szarvasmarha tartása valamint ugyancsak vegyes hasznú őshonos vöröspofájú berke juh tartása
Az állatok számára a takarmány előállítása korszerű mezőgazdasági gépekkel történik Kibéd határában, valamint a környező települések határaiban.
Tavasztól őszig az állatok tartása szabad legelőkön történik, ami kedvező hatással van az állatok egészséges fejlődésére és a termékeink minőségére. A legeltetésnek a környezet karbantartása szempontjából is fontos szerepe van, a tájkép megőrzése és a gyomosodás megakadályozása miatt, amely egy nagyon fontos szempont amikor az iparosodás miatt a mezőgazdaság és vele együtt a földterületek gondozása hanyatlóban van.

Röviden a pirostarka szarvasmarháról:

  • Románul: „Bălțată românească” néven tartják számon, őshonos faj, eredete erdélyi, bánáti és szimmentáli fajták kereszteződéséből alakult ki.
Az első nyugati fajták, például a szimmentáli marha már a 18. században a bajorok által lettek meghonosítva. Hasznosításuk szempontjából kettős értékűek, amely azt jelenti, hogy elfogadható szintű tejtermelés mellett kiváló hústermelő képességgel rendelkeznek.
Dósa farm

A vöröspofájú berke juh rövid bemutatása:

  • Közepes testű berke, vegyes hasznú juh, melyet Erdélyben elsősorban Kovászna és Hargita megyében tenyésztenek. Tenyésztési célja ugyancsak kettős: jó tejtermelő képessége van, és húsállat is egyben, valamint kiváló a gyapjú finomsága (28-36 mikrométer).  Kifejlett korban az anyák az 55-70, a kosok akár a 100 kilogrammos súlyt is elérik.

  • Minőségi húsvéti bárányt ajánlhatunk vásárlóinknak, amelyet megtalálnak az üzleteink polcain.

Mezőgazdaságunk

Mezőgazdaságunk több hektár területen történik, Kibéd határában és a környező települések határaiban is egyaránt, többnyire már saját földterületeken, de bérelt területeken is. A földterületek nagy része legelő, a másik pedig a téli időszakra elegendő takarmány megtermelése céljából használódik, ami többnyire silókukorica és gabonafélék: kukorica, különböző szalmás gabonafélék. A megtermelt gabona 100%-át az állatállomány takarmányozására fordítjuk.
A silókukorica a szarvasmarhák téli takarmányozásához nélkülözhetetlen. Egyaránt felhasználásra kerül a szalmabála is, ami az állatok jóllétéről gondoskodik. A széna- meg a lucernabála a juhok és tehenek táplálékául szolgálnak. 

Az állatok jóllétéről és egészségéről odaadó csapat gondoskodik állatorvosi felügyelet mellett.

A szarvasmarhák fejése az erre a célra speciálisan kialakított fejőházban történik korszerű gépekkel.

Tejtermékeink kizárólag a saját szarvasmarhafarmról származó tejből készülnek, amelyeket a tejfeldolgozó kisüzemünkben állítunk elő. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, a természetes összetevőkből és az eredeti hagyományos recept szerint elkészített termékeink, mint például: friss sajt, friss orda, tehéntúró, burduf túró, telemea (sós sajt), kemény sajt, füstölt-fonott sajt is.

Termékeink mindegyike fölözetlen tejből készül, ez a piacra kikerült termékek között igencsak ritka számban fordul elő, ez egyedivé teszi termékeinket és igazán ízletessé is egyaránt.

Scroll to Top